Намери почивка

Информация за Мадейра


За остров Мадейра може да мечтае всеки, който не обича зимните студове. Там средната температура целогодишно е 18 – 23 градуса. Слънцето грее ярко, океанските вълни се разбиват в крайбрежието, а навсякъде цъфтят екзотични цветя.

В миналото – убежище на пирати, днес Мадейра е известна като "Остров на вечната пролет" или "Остров градина".

Столицата Фуншал е обградена от великолепни ботанически градини, в които цъфтят орхидеи, азалии, бугенвилеи, хортензии, калии и магнолии. Символ на острова е стрелицията, чийто цвят напомня фантастична рижа птица. Ако плъзнете поглед по географската карта, ще намерите Мадейра в Атлантическия океан, между Канарските и Азорските острови, на една ширина с мароканската Казабланка. Открива го през 1418 година португалският мореплавател Жуау Гонсалвеш Зарку, захвърлен от силна буря на скалистия бряг. Две години по-късно започва португалската колонизация на островите Мадейра и Порту Санту. Заселниците отглеждат в плодородната вулканична почва захарна тръстика – дълго време основен техен поминък. Днес се прехранват с производство на прочутото в цял свят вино Мадейра.

Още в далечните времена на португалското морско величие самият Христофор Колумб открива, че това е идеалното място да се откъснеш от тегобите на живота. Големият мореплавател живее на съседния на Мадейра остров Порту Санту няколко години, като се жени за дъщерята на местния губернатор.

Красивите морски залези и спокойният живот подтикват към романтика и мечтателност. Дори сурови натури тук на­мират Вдъхновението на покоя. Няколко зими наред Уинстън Чърчил отсяда в прочутия хотел Reid's Palaсе във Фуншал и димейки с пурата си, рисува нежни акварели. Бърнард Шоу също е имал запазена стая тук.

"Английската следа" днес се открива в класическото викторианско обзавеждане на хотелите, в безупречно поддържаните градини, в безукорното обслужване. Мадейра е остров на кротката наслада. Ако има "екшън" на Мадейра, той е закачлива инсценировка за гостуващите туристи. През ноември например в местната преса излизат "съобщения" за кървави убийства и загадъчни престъпления. Тези "ужаси" винаги се случват в хотел Reid's Palace. Ако сте гост на хотела в "криминалните" дни, може спокойно да вечеряте фуа гра с чаша "Мадейра" в ресторанта, а до вас внезапно на стола си да се сгърчи с предсмъртна гримаса достолепен господин.

Шум, глъч и пристига полиция: някакъв малък смешен човек с мустаци започва разследването и приканва всеки да изкаже предположенията си за извършеното престъпление. Неусетно ви въвличат в роман на Агата Кристи, дори сте сред заподозрените... А после всичко завършва с много смях и шампанско.