Намери почивка

Информация за Прага


Прага е един от посещаваните европейски градове днес и една от най-предпочитаните дестинации за изкарване на Коледните и Новогодишните празници.

 

Прага е бил седалище на чешките принцове и крале от десетото столетие на новата ера.
В средата на XIV в. е един от главните градове на Светата Римска империя и трети по големина град в Европа по брой жители. Въпреки че е претърпял значителни поражения през Втората световна война, в града са се съхранили различни архитектурни стилове - барок, рококо, готика, романтизъм и др.


Местоположение

Прага е столицата на Чешката република и един от най-старите и красиви градове. Разположена е в сърцето на Европа на река Вълтава, а населението му е близо 1 200 000 души. Граничи с Германия на северо-запад, с Полша – на север, със Словакия- на изток и с Австрия – на юг.

Пътуването


За организация на екскурзия или почивка до Прага може да се доверим на турагенция. Те предлагат готова оферта, в която е включен пътя отиване и връщане и нощувките. В момента особено актуални са офертите за изкарване на Коледните празници или посрещане на Нова година в Прага.
Разбира се, винаги може да се доверим и на собствения си авантюристичен нюх и сами да организираме вълнуващо изкарване. За да влезете в Чехия може да преминете през всяка една от граничещите държави – всички те са членки на Европейския съюз. Ако искате обаче да сте там около зимните празници, хубаво е да започнете от по-рано, тъй като офертите бързо се изчерпват.

Нощувка

Прага предлага на гостите си нощвки в дву-, три-, четири- и пет-звездни хотели на цени от 980 до 5600 чешки крони. (валутен курс: 100 чешки крони = 7,236 лева).

Заведения

Прага комбинира по уникален начин старинен стил с модерно звучене. Това е място, където може да изкарате една вълшебна нощ на разходка в Стария град или да се забавлявате в много нощни клубове.
С процъфтяването на туризма в Прага отварят врати много нови първокласни ресторанти с панорамна гледка над целия град.
Всички барове, клубове и ресторанти вече са започнали продажбата на куверти за Коледната и Новогодишната вечери. Други ще работят без предварителни резервации. Ако изберете да сте на заведение или да посетите различни клубове, нашият съвет е първите минути от новата година да посрещнете на стария Пражки площад или на Карловските мостове сред красива и пищна заря.

Забележителности

Старият град или Старое место (на чешки: Staré Město) е името на част от централния район на Прага.
Староместкият площад (на чешки: Staroměstské náměstí) е централното място на Стария град.
В центъра на площада се намира паметникът на Ян Хус, построен през 1915 г., за да отбележи 5 века от неговата смърт.
Приказни гледки се разкриват от забележителната кула на Старото кметство на града, известно с кулата с астрономическия си часовник.
Пражкият замък е най-известната забележителност в Прага. През 1992 г. историческият център с уникалния Пражки замък е обявен от ЮНЕСКО за една от забележителностите, включени в списъка на световното културно наследство.
Kарловият мост (на чешки: Karlův most) пресича река Вълтава. Строежът на „Пражкия мост" (както е наричан в началото) започва през 1357 г. и завършва в началото на ХV век. Мостът, дълъг 516 метра и 10 метра широк, има за цел да свърже Стария град и замъка.
„Дева Мария пред Тин" (на чешки: Chrám Panny Marie před Týnem) е главната църква на града от ХІV век насам. Тя е в готически стил.
„Tynska literarni kavarna“ е литературно кафене и книжарница, където местни писатели и студенти се събират в куполовидни стаи и тиха тераса. Въпреки че то е точно в сърцето на Стария град, имате усещането, че е на километри от тълпите от хора.
Прага може да се похвали и с много музеи и театри: Музеят на Бетрамка, Музеят на военната история, Националният Музей, Националният театър на марионетките, Националният театър на Прага, Музикалният театър на Карлин и др.

До повечето забележителности се предлагат и организирани екскурзии.

Цени

Като цяло цените в тази европейска столица не са никак високи. По време на Коледните празници има големи намаления в магазините за дрехи.

Коледа в Прага

По време на зимните прзници градът е известен с Коледния си пазар на открито. Там с удоволствие ще слушате коледни песни, ще се радвате на пищна елха, вкусна топла храна и горещо вино.
Тези пазари по това време на годината са част от празничните традиции на Чехия. Обикновено се провеждат в центъра на Стария град и на Вацславския площад и събират туристи и местни жители на едно място, където да се насладят заедно на празничния дух сред приказна обстановка.
Пазарите са целодневни през целия декември. Там може да откриете раазнообразни стоки и подаръци – дървени играчки, ароматни свещи, ръчно-изработена бижутерия, керамични съдове, шапки, шалове и орнаменти за коледното ви дръвче.
Има и живописен макет на сцената на раждането на Христос. Несъмнено най внушителна обаче е голямата коледна елха, докарана чак от планината Сумава в Южна Чехия. Дървото е окъпано в светлина и представлява грандиозна гледка.
Ученици от цялата страна се стичат на Коледния пазар. Облечени в специални костюми, те танцуват и забавляват хората.
А какво би била Коледа без Коледните песни? Местни и международни хорове забавляват посетителите докато те се разхождат из павилиончетата на пазара.


Нова година в Прага

За новогодишната нощ опциите за едно незабравимо изкарване са много. Може да се потопите в уютната атмосфера на роматични ресторанти или да се забавлявате до зори в много клубове. Предложенията са много – джаз програми, ретро партита, жива музика, кабарета, клубна музика. Всичко в съчетание с изискани блюда, първокласен алкохол и красиви гледки. Ресторантите са разположени в непосредствена близост до центъра, където в 24 часа има тържествена заря по случай Новата година. В кувертите са включени предварително зададено меню от ястия и напитки. Това, което се иска от вас е просто да се отпуснете и да се насладите на прекрасната празнична вечер.

Коледата в Прага е прекрасна, а Нова година приказно-тържествена. Това прави Чешката столица все по-желан обект на туристически посещения.

Легендата разказва, че някога принцеса Либуз, най-висшата в племето на чехите, имала дарбата да вижда в бъдещето. Едно от предсказанията й било: „ Виждам просторен град, сред гори, където стръмна скала се извисява над река Вълтава. Замък, наречен Прага ще се издигне там. Това ще бъде град, чиято слава ще докосне звездите!“