Намери почивка

Информация за Милано


Милано (Milano на италиански е главният град на северна Италия и вторият по големина в страната, разположен в близост до река По в равнините на Ломбардия, най-населеният и развит италиански регион.
 

Население:

Самият град има население от 1,3 милиона души, но заедно с обграждащите го предградия то се равнява на около 4 милиона - най-гъсто населената област в Италия.
 

Стопанство:

Главен промишлен, финансов и търговски център на Италия. Тук е седалището на италианската борса и тук се провежда ежегоден панаир - най-големият в Италия и един от най-големите в Европа. Самолетостроене, автомобилостроене, металургична, химическа, военна, копринена промишленост.
 

Транспорт:

Жп възел, аерогара; пристанище, свързано чрез канал с река По. Метро.
 

История:

Основан от инсубрите ок. 4 в. пр. Хр. 1395-1535 (с прекъсване) - център на херцогство. 1805-14 - столица на Кралство Италия, 1815-59 - на Ломбардо-венецианското кралство. 1861 - влиза в Италианското кралство.
 

Забележителности:

Градът е известен с модните си къщи, с автомобилните заводи Алфа Ромео и двата футболни гранда Милан и Интер, с традиционния коледен козунак, наречен Panettone, и със своята катедрала в неоготически стил ("Duomo" на италиански), станала известна от филма на Федерико Фелини "Чудото в Милано". В съседство с катедралата е прочутата покрита галерия на Виктор Емануил във форма на кръст с остъклени тавани, където се намират най-известните магазини и заведения. От другата им страна е разположена Ла Скала - един от най-престижните световни оперни театри. Освен това, в църквата "Santa Maria delle Grazie" в Милано се намира и "Тайната вечеря" на Леонардо да Винчи.

В Милано са пинакотеки "Амброзиана" и "Брера", Национален музей за наука и техника "Леонардо да Винчи". Древноримски, раннохристиянски (църква "Сант Амброджо") и романски архитектурни паметници. Готическа катедрала (14-19 в.), замък "Сфорцеско" (1450, днес музей).

Ренесансови църкви - "Санта Мария деле Грацие" (15 в., архитект Д. Браманте, стенописът "Тайната вечеря" от Леонардо да Винчи).