Намери почивка

Информация за Дубай


Дубай е приключение из времето. Въпреки че ранната история на този район не е документирана много добре, археологически разкрития предполагат съществуването на малки рибарски общности по тези земи още преди 4000 години. Кой би повярвал, че само преди едно столетие Дубай е бил сурова и дива пустиня, където бедуинските племена са се скитали из безбрежните пясъци и са се скупчвали около претъпкания, животоспасяващ залив.

Днес Дубай е перлата на ОАЕ, където изтънчеността на 21 век върви ръка за ръка с простотата на изминалите времена: от безвремието в пустинята до шумния забързан център, от скалисти планини и пясъчни дюни, вдъхващи страхопочитание, до лъскави плажове и сенчести зелени градини, от прашни селца до луксозни жилищни квартали. Именно този контраст е създал уникалния „вкус" и индивидуалност на Дубай - космополитно общество, и култура, дълбоко вкоренена в ислямската традиция на Арабския свят

Централната част на град Дубай е разделена на две части, свързани с уникален тунел и два моста. И старият, и новият град са еднакво интересни и привлекателни. Пристанището е едно от местата, заслужаващи внимание - представлява картина, изпъстрена от луксозни яхти, риболовни кораби и товарни гиганти от Индия, Америка или Африка. Малките водни таксита „абра" са голямо удоволствие. Великолепни и несравними места за посещение са: джамията Джумериах или Дубайскиятмузей, както и палатът на шейх Саид. Всеки поглед е нова изненада - на хоризонта се откриват 37-етажният Световен търговски център, модерната архитектура на Голф - клуба. Предизвикателствата са много, а арабската екзотика е съчетана с лукса на 5-звездни хотели.

Някога на пътя на екзотичните подправки, днес Дубай е търговски център на Средния изток. През 1966 г. откриват големи залежи на петрол и три години по-късно черното злато потича към света. Така започва гигантският икономически възход на Дубай. Вече в 21 век, между пустинята и крайбрежието се открива едно бляскаво царство от приказките, в което наред с типичните арабски дворци са издигнати ултрамодерни небостъргачи, преплитащи във визията си разточителна пищност, сложна орнаментика, ориенталска екзотика, изящност и стилен лукс. Уникална комбинация от класически арабски стилове с футуризъм и космически мащаби!

В Дубай се чувстваш с единия крак в живата история на Арабския свят, а с другия - в бъдещето на света. Какво по-вълнуващо изживяване би могъл да си подари човек!