Намери почивка

Информация за Пукет


Пукет е една от южните провинции на Тайланд. На острова има международно летище. Името Пукет най-вероятно идва от малайската дума за планина или хълм, защото островът изглежза като планина отдалече.

 

Старото име на Пукет е Таланг и означава морски нос.

География и туризъм
Пукет е най-големият остров в страната и се намира в Андаманово море близо до южен Тайланд. Островът е предимно планински. Най-високата точка обаче е едва на 529м над морското равнище.

70% от острова са покрити с гори. На западния бряг има няколко пясъчни блажа, а на източния брегът е по-често кален. Близо до най-южната точка на Пукет се намира Лейм Промтем или Носът на Брахма, който е популярно място за наблюдаване на залеза.

В планинския север на Пукет се намира Као Пра Тейо – резерват за диви животни, покриващ над 20 км² джунгла. На северозападния бряг пък е националният парк Сиринат, къдено морските костенурки снасят яйца.

Сред най-известните туристически зони на Пукет е Патонг Бийч на западния бряг. До там се стига лесно, а пясъчната ивица е широка и дълга. В Патонг е съсредоточена голяма част от нощния живот и туристическите пазари на острова. На тайландски Патонг означава „гората пълна с листа от банани”.

Други известни плажове има на юг от Патонг. Такива са Карон, Ката, Ката Нои, а около най-южната точка на острова са Най Харн и Банг Тао. Тези райони обаче са много по-слабо развити от Патонг.

Около Пукет има много коралови острови, като всички са подходящи за гмуркане.

Икономика
От 16-и век насам основен източник на приходи за острова е производството на калай. Днес обаче с падането на цените на калая производството е спряло. Икономиката на Пукет сега разчита на плантациите каучуково дърво и на туризма. Островът предлага чудесни условия за гмуркане и бизнесът с гмуркачите процъфтява.

От 80-те години насам пясъчните плажове по западния бряг бързо се развиват като международни туристически обекти. Зашеметяващите гледки, плажовете и гмуркането гарантират на Пукет чудесно бъдеще като туристическа дестинация.

След цунамито от 2004г. всички сгради вече са възстановени.

История
Най-важното събитие в историята на Пукет е нападението от Бирма през 1785г. Местните хора случайно научават за предстоящата обсада и успяват да съберат силите си. Така след едномесечна обсада войските на Бирма са принудени да се оттеглят.

По време на крал Рама V Пукет става административен център на производството на калай.

На 26 декември 2004г. Пукет и близките райони на западния бряг на Тайланд са ударени от силно цунами, причинено от земетресение в Индийския океан. Вълните разрушават няколко населени места в региона и са причина за смъртта на 5300 тайландци и десетки хиляди из цяла Югоизточна Азия. В Пукет загиват около 250 човека, сред които чужди туристи. Почти всички големи плажове са унищожени.

През февруари 2005г. обаче повечето незасегнати курорти отново работят и през годината животът се връща към нормалния си ритъм. Днес вече почти няма следи от разрушенията.

Демография
Както в по-голямата част от Тайланд и на Пукет мнозинството от населението са будисти, но има и значителен брой мюсюлмани – наследници на някогашните местни народи.