Намери почивка

Информация за Ротердам


Ротердам
По население Ротердам е вторият най-голям град в Нидерландия след столицата Амстердам, както и най-големият град в южна Холандия. В Ротердам се намира най-голямото пристанище в Европа. Той става най-натовареното пристанище в света през 1962г., но Шанхай му отнема първото място през 2004г. Ротердам се намира на бреговете на река Ной Мойзе – един от ръкавите на делтата, формирана от Рейн и Мойзе. Името Ротердам идва от някогашният язовир, образуван от малката река Роте.


Пристанище

Ротердам е най-голямото пристанище в Европа, като реките Мойзе и Рейн предоставят чудесен достъп до вътрешността на страната и по-навътре чак до Базел в Швейцария и до Франция. От 2004г. азиатски пристанища, като Сингапур и Шанхай заемат водещата позиция в света и изместват Ротердам чак на седмо място.
Пристанището е заето главно от петролната и химическа промишленост, както и от превозване на общи товари. Ротердам е важна транзитна точка за превоз на стоки от Европа за отвъд морето и обратно. От него стоките се превозват с кораби, шлепове, влакове или камиони. От 2000г. работи Бетуверуте – първият товарен влак от Ротердам за Германия.

През първата половина на 20-и век центърът на пристанището се премества на запад към Северно море. То покрива 105км2 и се простира на разстояние от 40 км.

История
Селища край устието на река Роте има някъде от 900г. Около 1150г. наводненията в района спират развитието му и водят до строежа на защитни бентове и язовири, включително високата северна дига на Шийланд, разположена по северните брегове на днешната Ной Мойзе. Около 1260г. е построен бент, който пречи на приливите да залеят земята около Роте. Този язовир се намира в района на днешната Хоогстраат – Високата улица.

През 1340г. граф Вилем ІV Холадски дава градски права на Ротердам, който тогава има около 2000 жители. През следващото десетилетие е завършен канал, който свързва Ротердам с по-северните градове и така той става център на търговията между Холандия, Англия и Германия и започва бързо да се урбанизира.
Пристанището постепенно се разраства и става едно от шестте седалища на Холандската Източно-Индийска компания.
Най-голямото разрастване на града започва в края на 1872г., когато градът се разширява по южния бряг на реката.

Германската армия напада Холандия на 10 март 1940г. и принуждава холандците да капитулират с бомбардировките над Ротердам. Центърът на града е почти напълно разрушен и умират 800 човека. Над 80 000 остават бездомни.

От 50-те до 70-те градът е построен наново, но остава доста ветровит докато през 80-те не започва активна архитектурна политика. Построени са сгради в нови и нестандартни стилове, офиси, заведения. Новата архитектура кара центърът на града да живне. Интересно място е сградата на общината, която успява да оцелее от немските бомбардировки и стои и до днес.

Образование
В Ротердам се намира университетът Еразмус, кръстен на известният жител на града Дезидериус Еразмус. Много от факултетите в него са световноизвестни. Такова е висшето училище по мениджмънт, което е смятано за едно от най-престижните в света.

Култура и музеи
В Ротердам има много музеи, като известни сред тях са Бойманс-ван Бойнинген, Холандският архитектурен институт, Историческият музей, Музеят на чуждите езици и култури, Военноморският музей, Музеят на пожарната. На историческото старо пристанище се намира Шеепсверф`Де Делф – възстановката на кораба Де Делф.
Заедно с Порто през 2001г. Ротердам беше европейска столица на културата. Градът си има свой оркестър – Ротердамския филхармоничен оркестър, където работи световноизвестният диригент Валери Гергиев. Други места за посещение са зоопаркът, концертните зали, театърът Луксор, кината, комплексът Ахой в южната част. В зоопарка има морски аквариум с прозрачни стени, наречен Океаниум.

В Ротердам има и известна Академия на изящните изкуства.

В днешно време Ротердам преживява възраждане. Правят се проекти за градско обновление и амбициозни архитектурни планове. Градът може да се похвали с вълнуващ нощен живот и с няколко големи летни фестивала, които честват мултикулурната идентичност на Ротердам. Впечатляващи са вдъхновеният от Карибите Летен карнавал, Денс парадът, Ротердам 666, поп фестивалът Метрополис. Провеждат се и международен филмов фестивал през януари, поетичен фестивал през юни, джаз фестивалът на Северно море, фестивалът Валери Гергиев и много други.

Изграденият имидж на Ротердам е на работнически град. Има една известна поговорка, според която Амстердам е за купони, Хага за живот, а Ротердам за работа.
Ротердам има и богата хип-хоп сцена, а също е родното място на музикалния стил габер.

Транспорт
Градът е добре свързан с международни, национални, регионални и градски транспортни системи.

Макар и много по-малко от международния пункт на летище Шипхол, ротердамското летище е второто най-голямо в страната. То е разположено на север от града и показва сериозен растеж през последните години.

От 1968г. в Ротердам работи първото Холандско метро, което включва две главни линии. В града работи гъста мрежа от трамвайни и автобусни линии.