Намери почивка

Информация за Италия


 

Италия е  безкрайно красива страна, разположена в Западна Европа и простираща се на Апенинския полуостров, на юг от Алпите. Към нейните територии се причисляват и двата големи острова в Средиземно море – Сицилия и Сардиния.

Италия е древна държава, която носи спомените за вековното  могъщество на Римската империя. Тази земя на различни култури, нрави и обичаи и до днес е съхранила обаянието и магията на древния свят. Никоя друга държава по света не може да се мери с Италия, по великолепие и уникалност на историческото наследство. В наши дни Италия е прочута не само със старинните  си забележителности и паметници на културата, но и с неповторимата си кухня и ястия, луксозните си курорти, лазурни брегове и завладяващите танци и традиции.

Първата могъща цивилизация, населявала  тамошните земи,  е била етруската. По-късно там се заражда Римската империя, в чийто предели живеели множество племена и народи. Римляните са завещали на съвременна Италия прекрасни образци на своето архитектурно и  художествено изкуство. Те са разпръснати из различните градове на страната и впечатляват посетителите с пищността си – дворци, музеи, фонтани, крепости, църкви, катедрали и т.н.

Най-известните градове в Италия са Рим, Милано, Неапол, Торино, Флоренция, Генуа и др., които покоряват туристите с красотата и великолепието си.

Рим, известен още и като „Вечният град“ е един от най-посещаваните европейски градове.  Тук няма как да не отделите внимание на Колизеума, Пантеона, дворецът Дория, баните на Каракала и папската република Ватикана, разположена в рамките на града. Милано пък ще ви плени със своята аристократичност и изтънченост на архитектурата си, модните си къщи, катедралата „Дуомо“ и  футболните  отбори. Неапол също има какво да предложи на туристите и да ги накара да се влюбят в него. Историческият център на града е включен в списъка на Юнеско.

Флоренция е малка историческа приказка, където се преплитат забележителен културен облик, многовековна култура и живописен природен район. Венеция е едно от бижутата на италианската страна. Този вълшебен  и романтичен град, издигнат буквално над водата, е приключение, което всеки поне веднъж в живота си  трябва да изживее. Една разходка с лодка  по „Канале Гранде“ ще ви разкрие голяма част от чудесата на Венеция.  Местните атракции тук са базиликата „Сан Марко“ и площадът „Сан. Марко“, дворецът на Дожите, мостът на въздишките и много други.

Със сигурност ще останете впечатлени от магията на Италия.