Намери почивка

Почивки в Румъния

Хотели в Румъния

За Румъния

Информация за Румъния


Тя граничи на североизток с Молдова и Украйна, на запад — с Унгария и Сърбия, а на юг — с България. На изток има излаз на Черно море. 

Площ: 238 391 км² 

Население (брой): 23 698 181 

Столица: Букурещ 

Официален език: румънски 

Независимост: 9 май 1877 

Парична единица: Лея 

Административно деление:
Територията на Румъния е разделена на множество исторически региони/области, но няма планове те да бъдат трансформирани в автономни общности. Доколкото съществуват планове за разделянето на Румъния на области, състоящи се от няколко окръга в зависимост от географското им разположение и икономическо развитие, те са свързани с изискванията на Европейски съюз. Към момента територията на Румъния е разделена на 41 окръга, плюс Букурещ-град като самостоятелна административно-териториална единица.

Държавно устройство:
Парламентът на Румъния е двукамерен: Сенат със 137 члена и Камара на депутатите със 314 члена. 18 допълнителни места в Камарата на депутатите са запазени за представители, избрани от 18-те официално признати и регистрирани в Румъния малцинства. Всеки депутат представлява около 70 000 от жителите на страната, а всеки сенатор – около 160 000 жители. Парламентът има законодателна роля. Членовете на парламента се избират по пропорционалния принцип, с пряко и тайно гласуване. Избирателният праг за партии е 5% от общия брой гласове. Парламентарните избори се провеждат на всеки 4 години, като последните са проведени на 28 ноември 2004 г. Президентът на Румъния се избира с пряко гласуване на всеки 5 години по мажоритарната система, като за спечелил изборите се смята събралият на първия тур 50%+1 от гласовете на избирателите. Ако този процент не се достигне на първия тур, се провежда втори, в който участват двамата кандидати, спечелили най-голям брой гласове на първия и печели събралият повече гласове. До последните промени в Конституцията на Румъния, въведени през 2003 г., мандатът на президента беше 4 години. В правомощията на президента е да определи кандидат за министър-председател след консултации с политическата партия, която има абсолютно мнозинство в парламента или, ако няма такава, с партиите, представени в парламента. След това министър-председателят на свой ред си избира министри, а съставът на правителството се подлага на одобрение от парламента. Правителството, заедно с президента представлява изпълнителната власт в държавата. Последните избори за президент се състояха на 28 ноември 2004 г. (първи тур), съответно на 12 декември 2004 г. (втори изборен тур). Съдебната власт се упражнява от Върховния съд и Върховния касационен съд, съвместно със съдилищата и апелативните съдилища. Конституцията на Румъния, приета през 1991 г. и изменена през 2003 г., се основава на приетата през 1923 конституция на страната и тази на V-тa Френска Република.

Население:
Основната етническа група в Румъния са румънците, говорещи румънски език - индоевропейски език, произхождащ от латинския. Румънците са 89,5% от населението. В Румъния има значителни малцинствени групи от унгарци, цигани, германци и украинци. Има и българско малцинство.

Стопанство:
Въпреки положителните тенденции на икономическо развитие (растеж на БВП от 2001 година насам - средно 5 %), румънската икономика има нужда от по-нататъшни реформи. Бюрокрация, корупция, продължаващи слабости в правосъдието и митнически проблеми забавят навлизането на чуждестранни капитали. Известен успех е постигнат по отношение на овладяването на инфлацията, която от 34% (2001) спадна през 2004 г. до 9,2%. Икономическите показатели сочат наличието на предпоставки за силен икономически растеж, но това зависи и в голяма степен от международната конюнктура. Продължава приватизацията. През юли 2004 г. беше направена сериозна стъпка в тази насока, когато австрийската фирма OMV купи значителен дял от румънския газов и нефтен концерн PETROM (60 000 работници). Град Тимишоара може да бъде сочен като пример за икономически “БУМ” в Румъния. Населението му сега е около 350 000 жители, но в следващите 5 години се очаква удвояването му. В края на 2005 г. тук е открит най-големият търговски център (Shopping Mall) в Европа, към града са насочени огромни чуждестранни инвестиции (от Германия, Австрия, Унгария, Италия САЩ и др.) Положителни са и тенденциите в развитието на туризма. През 2003 г. туризмът е привлякъл 780 милиона долара – с 14 % повече, отколкото през 2002 г. и 1,1 милиона чуждестранни туристи.
От 1 юли 2005 г. в Румъния започна смяна на парите, като бяха зачеркнати четири нули от старата парична единица. От август 2005 г., курсът е 3,48 леи = 1 евро. В обръщение са нови банкноти и монети. От януари 2005 г. в страната е въведена винетна система за всички видове МПС. Винетки могат да се закупят на ГКПП и по бензиностанциите.

История:
Областите на днешна Румъния са обитавани няколко века пр.н.е. от даки и гети. През 106 г. Дакия е завзета от римския император Траян. Румънците считат, че народът им е възникнал от естественото културно смесване на даките с римските колонисти от времето на император Траян. През 14 век възникват княжествата Молдова и Влахия. През 16 век те попадат под властта на Отоманската империя, но имат известна вътрешна самостоятелност. През 1859 г. Александру Йоан Куза е избран за княз на Княжество Влахия и Молдова и на 24 декември 1861 г. обявява независимостта на държавата Румъния. Румъния постига истинска независимост обаче едва след края на Руско-турската освободителна война през 1877 г.

Природа:
Страната заема голяма част южните и северните части на планината Карпати. Разположението на Румъния предопределя континенталния й климат (най-вече в Средните Карпати) и в Трансилвания, където климатът е по-умерен. Дългата и студена зима (през декември-март), горещото лято (април-юли) и дълга есен (август-ноември) са основните годишни времена, с бърз преход от пролет към лято. В Букурещ, минималната температура през януари е около -7°C, а максималната - 39°C.
Климат: умерен; студена зима, с чести валежи и заледявания; лято с дъждове и чести бури
Повърхност: Полето на Трансилвания е разделено от Молдова от Средните Карпати, а от Румънското поле със Средните Карпати и Трансилванските планини.
Върхове: Най-ниска точка: Черно море, 0 м и най-висока точка: вр. Молдовяну, 2 544 м
Природни богатства: нефт, въглища, природен газ, сол, обработваеми площи, водоизточници
Използване на площите:
обработваеми земи: 41%
посевни площи: 3%
ливади: 21%
гори: 29%
други: 6% (приблизително, 1993 г.)
поливни площи: 31 020 км² (прибл., 1993)
Природни бедствия: най-силни земетресения на юг - югоизток; геологическите структури и климата провокират свлачища
Околна среда – текущи проблеми: ерозия на почвите; замърсяване на водите; замърсяване на въздуха заради промишлеността; замърсяване на делтата на Дунав

Култура:
Традиционната (народна) култура е оказала силно влияние върху изкуството на румънските творци. Животът и обичаите на румънците (народ, занимаващ се предимно със земеделие и скотовъдство) са били дълго предпочитан извор на вдъхновение на румънските писатели. Произведенията на множество румънски композитори са частично повлияни от румънската народна музика. Композиторът Джордже Енеску, скулпторът Константин Брънкуш и писателят Еуджен Йонеску са може би най-известните румънски творци. Произведенията на Енеску, наречени “Румънски рапсодии” имат в основата си румънската народна музика. Някои от скулптурите на Брънкуш също съдържат елементи от румънското народно изкуство.

Nike Roshe Run Pas Cher Roshe Run Pas Cher New Balance Pas Cher Basket New Balance New Balance Femme NB Pas Cher Omega Replica Sale Cheap Rolex Watches Replica Rolex Watches Replica IWC Watches Replica Omega Watches Replica Patek Philippe Replica TAG Heuer Watches Replica Cartier Watches Cheap Rolex Watches Rolex Watches For Sale Rolex Watches Prices Rolex Watches For Women Rolex Watches For Men Cheap Designer Watches Rolex Replica Watches